Статті

«Тільки 3G здатний втримати ІТ-ринок»

10 декабря, 2014. 09:12 Олег Пилипенко
Олег Башинський, комерційний директор «Техносерв Україна», поділився своїм баченням ситуації на ринку системної інтеграції в Україні та озвучив прогнози стосовно його розвитку на наступний рік. З його точки зору, найголовнішою подією ринку має стати розвиток 3G та супутній сплеск інтеграційніх проектів.

ChannelForIT: З підприємствами яких індустрій працює компанія «Техносерв Україна»?

Олег Башинский: Традиційно оператори фіксованого і мобільного зв’язку є головним напрямком бізнесу. Однак з часом змінюється його наповнення: якщо п’ять років назад, в основному, це було постачання обладнання, то на даний час цінуються послуги, а не «залізо». І звичайно ж наше вміння проводити інтеграційну роботу по зв’язуванню нових систем з вже існуючим ІТ-ландшафтом оператора. Наразі 60% доходу нам приносить телекомунікаційний сегмент, на фінансовий сектор припадає 35%, і ще 5% – на інші галузі.

C4IT: На які напрямки діяльності ви робите основний акцент?

О.Б.: Тенденції впродовж декількох останніх років є незмінними. Ринок постачання обладнання стає другорядним та малоприбутковим. Обладнання, яке сьогодні постачається від різних виробників, в основному схоже за своїми характеристиками, та й побудовано на майже однакових компонентах. Унікальних відмінностей дуже мало. Фактично різниця лише в програмному забезпеченні та сервісному обслуговуванні. Успіх розвитку залежить від вміння виконувати складні інтеграційні проекти і забезпечувати подальшу технічну підтримку на високому рівні. Крім того, в нас є свої цікаві розробки.

C4IT: Розкажіть більш детально про свої власні розробки

О.Б.: Наша перша розробка була спричинена впровадженням Cisco MediaSence. Для роботи з Cisco MediaSence ми створили свою програмну розробку під назвою Palabra (в перекладі з іспанської означає «слово»), котра розширює функціональні можливості інтерфейсу користувача. Використання Palabra разом із Cisco MediaSense дозволяє швидко знаходити і відтворювати файли запису, розмежовувати права доступу до записів, дозволяє гнучко налаштовувати і оновлювати правила запису телефонних розмов та забезпечує централізоване керування розподілених архівом файлів записів. Але підкреслюю, що Palabra здатна працювати не тільки з Cisco MediaSence, а й з будь-якою системою для контакт-центрів. 

Ще один дуже цікавий напрямок, який ми почали розвивати – це біометричні системи. Біометрія – це один з сегментів ІТ-ринку, який найбільш динамічно розвивається. Згідно Transparency Market Research, до 2019 року цей напрямок буде зростати більше ніж на 20% на рік. Таке бурхливе зростання пов’язане в першу чергу з тим, що ключові замовники біометрії – служба транспортної безпеки, міліція, органи митного контролю – на практиці переконалися в широких можливостях технології ідентифікації для забезпечення безпеки. Технологія заснована на визначенні унікальних біологічних даних людини, які важко підробити – обличчя, відбитки пальців, райдужна оболонка ока та інше. Система розпізнавання людини за допомогою сканування обличчя виділяється серед інших тим, що для неї не потрібний фізичний контакт з приладом. Достатньо пройти повз або затриматися перед відеокамерою на невеликий проміжок часу.

«Техноcерв Україна» пропонує комплекс унікальних рішень, які використовуються при забезпеченні безпеки транспортної інфраструктури, реєстрації пасажирів, організації контролю доступу на закриту територію або територію, що охороняється, на прикордонному контролі, при криміналістичній експертизі. «Каскад-Потік» – програмний комплекс автоматичної ідентифікації особи по відеозображенню обличчя в потоці людей, що дозволяє виконувати пошук на транспортних об'єктах, в місцях масового скупчення людей і в пунктах пропуску.

Інший напрямок – це використання біометрії в платіжних системах, для яких біометрія є не просто інструментом служби безпеки, а повноцінним елементом складного механізму керування ризиками і протидії шахрайству.

Ще один перспективний напрямок: RFID, радіочастотна ідентифікація. Ця технологія не нова, але саме ми створили декілька нових рішень, які на сьогодні є унікальними. Одне з них – система інвентаризації в організації. Згадайте, скільки часу витрачала бухгалтерія на інвентаризацію меблів, комп’ютерів, принтерів, тощо. Наше рішення дозволяє робити інвентаризацію за допомогою RFID буквально миттєво. Достатньо увійти в кімнату зі спеціальним модулем, щоб зчитати інформацію з усіх радіочастотних міток, причому при наявності покриття Wi-Fi, вся отримана інформація миттєво відсилається на центральний сервер. Це рішення оптимальне як для великих компаній, так і СМБ. Таким чином, технологія RFID давня, але перспективи її використання все ще дуже великі.

C4IT: Які індустрії зараз найбільш перспективні, з вашої точки зору?

О.Б.: Телекомунікаційний сектор та банківська сфера. Саме ці індустрії рухаються в тренді з ІТ-ринком, розвиток якого йде настільки швидко, що не може не впливати на темпи їх оновлення. Якщо раніше телеком-оператори оновлювали обладнання один раз на 5 років, то зараз цей термін скоротився до трьох. Те ж саме стосується і фінансового сектору.

Промисловий сектор був дуже привабливий до початку військових дій. Але на даний час ситуація змінилася: бізнесу доводиться впроваджувати кардинальні зміни. Дуже багатьом компаніям знадобилося перенести свої дані в інші датацентри, і тут дуже допомагають хмарні обчислювання. Це також стимулювало попит на побудову катастрофо-стійких рішень. На сьогодні багато компаній намагаються будувати резервні площадки, які географічно віддалені від основної.

C4IT: Яке співвідношення частки сервісів та box-moving в вашому бізнесі?

О.Б.: Наразі це 40% на 60%, тобто 40% — це сервіси. І я вважаю це дуже хорошим співвідношенням. Сьогодні успіх багато в чому залежить від використання інноваційних рішень, відповідної ІТ-інфраструктури і рівня автоматизації бізнес-процесів. Проте, забезпечити таку конкурентну перевагу непросто. Навіть компанії, що мають ІТ-підрозділи найвищого рівня, передають вирішення непрофільних завдань IT в компанію, у якої ці процеси є основною діяльністю.

ІТ-аутсорсинг дозволяє понизити вартість володіння ІТ-інфраструктурою, забезпечити безперебійну роботу і своєчасне впровадження нових технологій. На сьогодні «Техносерв Україна» володіє багатьма унікальними методиками і технічними прийомами, має величезний досвід надання послуг, що увібрав в себе все найкраще з практики роботи «Техноcерв Україна» із багаточисельними замовниками.

C4IT: Яка Ваша думка стосовно інтернету речей та мобільних гаджетів, таких як Google Glass?

О.Б.: Моє ставлення дуже позитивне, оскільки ці пристрої відкривають дуже широкі можливості. Google представила свої інноваційні окуляри у 2012 році як пристрій, націлений на масового споживача. Проте продукт не здобув великого успіху в масах і потрапив під критику через питання приватності.

Використання Google Glass може поширитися в таких областях, як охорона здоров'я, будівництво і виробництво, де працівникам необхідно мати пристрій для здобуття різної інформації, при користуванні яким руки залишаються вільними. Є приклади використання цих окулярів в маркетингових спостереженнях. 

Тож цей напрямок дуже перспективний, але для повноцінного відкриття фронту інтернету речей нашій країні треба зробити один дуже важливий крок: мова іде про ліцензію на зв'язок 3G. І це, до речі, єдина можливість підтримати всю індустрію системної інтеграції, оскільки в цій сфері дуже багато роботи по розгортанню інфраструктури, налаштуванню, тестуванню, впровадженню різноманітних сервісів на базі 3G, тощо.

C4IT: Якщо цього не станеться, що очікує ринок системної інтеграції?

О.Б.: Без впровадження 3G-зв’язку ситуація на ІТ-ринку буде дуже складна. Оскільки банківська сфера, скоріш за все, призупинить всі проекти. Також, дуже багато роботи у державному секторі, але у держави відсутнє фінансування у цьому напрямку, і в найближчий час навряд чи з'явиться.

Промисловість та рітейл також переживають не кращі часи. Зменшується купівельна здатність, що веде до призупинення розвитку. Тільки телекомунікаційна галузь може стати локомотивом ринку. І саме в цій галузі можуть бути задіяні багато системних інтеграторів.

C4IT: Які основні завдання сьогодні стоять перед вами?

О.Б.: Перш за все – зберегти команду. В компанії працюють найкращі фахівці галузі, які систематично накопичують і розвивають внутрішню базу знань і досвід, що дозволяє працювати ефективніше і якісніше. По друге – допомогти нашим замовникам разом пройти тяжкі часи.

Материалы по теме:
Комментарии: