Статті

ERP-лідер збільшує відрив

22 июля, 2014. 08:07 Олег Пилипенко
Останній рік виявився рекордно вдалим для компанії SAP в Україні. Темпи зростання в порівнянні з позаминулим роком збільшилися на 30%, а частка на ринку досягла 60%. Максим Матяш, регіональний директор SAP в країнах СНД, пояснює, в чому причина такого успіху, а також розповідає про плани компанії та тренди на ринку ERP.

Channel4it.com: Декілька років тому компанія SAP розпочала стратегічну співпрацю та підписала довгострокові контракти з підприємствами групи CKM. Ці угоди є гарантом стабільного доходу для компанії на кілька років вперед. Однак кількість великих підприємств в Україні дуже невелика. До того ж значно виріс курс Євро. За рахунок чого SAP має намір підтримувати продажі в поточному і наступному роках за таких умов?

Максим Матяш: Корпоративний ринок нашої країни досить значний. І стверджувати, що потенціал для роботи у цьому сегменті невеликий, буде невірно. Більше того, в розвинутих країнах постійно ведеться активна і ефективна робота на корпоративному ринку за рахунок впровадження у клієнтів нових технологій. Замовники розвивають свою систему шляхом впровадження додаткових функціональних рішень, крім того, постійно збільшують кількість користувачів. Також, з нашої точки зору, дуже великий корпоративний сегмент ринку ще не охоплено. Та й сегмент великих підприємств — не єдиний фокус роботи SAP в Україні і в світі взагалі.  

В 2013 році, відповідно до офіційних даних, в Україні нараховувалось приблизно 18 800 підприємств середнього бізнесу та 373 800 тисяч малого, близько 68% працеспроможного населення країни зайняті у секторі СМБ. На мою думку, найближчим часом саме такі компанії стануть основним драйвером розвитку економіки в Україні. Тому ми звертаємо увагу і на цей сегмент ринку.

Одним з основних акцентів корпоративної стратегії компанії SAP, є перехід до хмарних технологій. Ми вважаємо, що це – саме той шлях, завдяки якому наші рішення будуть працювати на ринках будь-якого розміру, оскільки «хмара» не вимагає ні додаткових потужностей обладнання, ні великої команди впровадження та підтримки. Таким чином, наші замовники, що працюють на ринку СМБ, зможуть користуватись технологіями SAP як сервісом.

C4IT: В яких випадках компанії обирають рішення on-premises, а в яких — хмарні обчислення, тобто, ERP-як-сервіс?

М.М.: Це залежить від бізнес-логіки та обраної ІТ-стратегії компанії. Наприклад, коли компанія вже інвестувала значні кошти в on-premises технології, які ефективно працюють, нема сенсу кардинально змінювати автоматизовану бізнес-модель. Крім того, є обмеження, пов'язані з законодавством, коли, наприклад, державні структури не мають права передавати та зберігати дані у хмарі. Є також закон про захист персональних даних, що теж певною мірою впливає на обмеження у використанні таких технологій.

C4IT: Як вплинула на проекти по впровадженню ERP ситуація на Донбасі? Чи не довелося призупинили проекти?

М.М.: Ми не тільки не призупинили роботу над впровадженням проектів, але й починаємо нові. Наприклад, нещодавно були укладені угоди на початок нових консалтингових проектів у компанії ДТЕК. МЕТІНВЕСТ Холдинг також не припиняє свою активну роботу над проектом SAP.

C4IT: Яка частка від загального обсягу впровадження систем SAP в Україні припадає на компанію SAP, а яка — на партнерів?

М.М.: Більша частина бізнесу припадає на партнерів. Таку модель було закладено в стратегію компанії з самого початку. Саме тому ми активно підтримуємо та розвиваємо партнерів, намагаємось не конкурувати з ними на ринку. Наприклад, у 2013 році  ми активно інвестували в підготовку партнерських консультантів: у рамках програми 20-15  SAP в Україні провела навчання 250 співробітників наших сервісних партнерів та партнерів-реселерів.  

З нашої точки зору, експертиза саме представників SAP потрібна там, де вона є унікальною, або якщо замовник потребує надання послуг з контролю якості проекту, чи коли клієнт обирає SAP з корпоративних міркувань, наприклад, якщо йдеться про міжнародні компанії. Такий проект був реалізований нещодавно консультантами SAP в компанії МОДЕЛІС Україна (раніше — бренд Kraftfoods).  

C4IT: Яка ваша доля на ринку України та інших країн?

М.М.: Відповідно до звіту IDC, частка SAP в Україні зросла до рекордних 60,9%, в першу чергу, за рахунок проектів у металургійній та газотранспортній галузях, енергетичному та банківському секторах. У 2013 році підрозділ SAP СНГ посів перше місце за темпами зростання серед країн регіону БРІК (Бразилія, Росія, Індія, Китай).

C4IT: З вашої точки зору, чим викликаний такий попит на системи SAP в Україні? Адже практично рівноцінний конкурент, компанія Oracle, що займає 1-е місце в США і непогані позиції в тій же РФ, тут має дуже низьку частку ринку. Чи може це бути обумовлено тим, що українські корпорації все ж більше націлені на європейський ринок, і європейські рішення нам ближче, з цієї точки зору?

М.М.: З позиції технологій мені важко знайти відмінності у європейських та американських розробках. Традиційно, в регіоні СНД компанія SAP має високу долю ринку: така ситуація складається в Україні, в Білорусі, в Казахстані та в Росії. SAP — у тренді, і те, що наша компанія очолює ринок, надає оптимізму.

Успіх SAP складається з декількох основних компонентів. З одного боку, ми забезпечили необхідні умови, пов'язані з інвестиціями у ринок, у створення найкращої команди, в локалізацію та навчання партнерів, персоналу, клієнтів, в активний маркетинг. Вважаю, що якісно підібрана команда і правильні цілі, що відзеркалюють нашу глобальну стратегію на цьому конкретному ринку, забезпечують відмінний результат. Ми концентруємось на окремих замовниках і галузях економіки, які найбільш потребують інноваційних ІТ-технологій, зокрема, технологій SAP.

C4IT: Наскільки сьогодні користуються попитом мобільні додатки для ERP-систем?

М.М.: На них спостерігається великий попит. Топ-менеджмент компаній, що розпочинають проекти, завжди цікавиться саме мобільними додатками. Наявність мобільних технологій є основним критерієм вибору системи для управлінців. На сьогодні, рівень проникнення систем для управління мобільними пристроями складає, за даними дослідницької компанії Gartner, приблизно 30%. Компанія Markets and Markets підрахувала дохід від продаж систем MDM (Mobile Device Management): у 2013 році він складав $1,01 млрд. Відповідно до прогнозу цієї ж компанії, до 2019 року об’єм ринку зросте вже до $3,94 млрд.

Особливість використання мобільних додатків полягає в тому, що вони є доступними лише після того, як впроваджена базова функціональність. Саме з цієї причини зараз ми не можемо говорити про велику кількість впроваджень в Україні. Але, сподіваюсь, як тільки більшість нових проектів буде запущено з точки зору базової функціональності, кількість успішних мобільних історій значно зросте.

C4IT: Наскільки відрізняються позиції SAP в СМБ-сегменті в західних країнах і в Україні?

М.М.: Наша СМБ стратегія скрізь однакова. Вирішальним фактором є впровадження швидких і недорогих партнерських рішень. Останнім часом, в процесі проведення тендерів, клієнти відкривають для себе той факт, що пропозиції SAP є не тільки конкурентними у порівнянні з пропозиціями локальних постачальників таких рішень, а навіть більш прийнятними по ціні. Все частіше зустрічаються випадки, коли досить невеликі компанії з амбітними планами зростання ефективно впроваджують технології SAP. Один з таких яскравих прикладів в Україні — компанія «Чумак».

Перевага SAP полягає в тому, що вже сьогодні можливе впровадження SAP за невеликий бюджет. А якщо компанія планує зростати, і в неї є глобальні стратегічні плани, замовник SAP має можливість масштабувати свої рішення. Оскільки рішення SAP — це найкращі світові практики, локалізація для більшості країн світу і платформа, яка може використовуватись як для рішень SAP, так і інтеграції сторонніх систем. І такі фактори — серйозна аргументація для замовників, щоб реалізовувати проект у співпраці саме з SAP.

C4IT: Кількість продуктів в портфелі SAP досягла 3 тисяч. Які з них найбільш популярні на українському IT-ринку?

М.М.: Відповідно до незалежних аналітичних джерел, на сьогодні більше всього користуються попитом ERP-рішення. На другому місці — впровадження рішень для ланцюга логістики (SCM). Потім — рішення для виробництва. На четвертому місці – BI, бізнес-аналітика.

C4IT: Україна намагається впровадити e-government. Але експерти застерігають про ризик зміни даних «заднім числом» в електронних документах. Як цьому протидіяти?

М.М.: Загалом, програма e-government в Україні вкрай необхідна. Завдяки реалізації програми електронного уряду держава повинна перетворитися в зручну сервісну організацію і надавати послуги прозоро, швидко і якісно. Люди не повинні вистоювати кілометрові черги та бігати марафони по кабінетах, а будуть отримувати всі послуги у єдиному вікні через електронну систему. Реалізована програма e-government дозволить не тільки підвищити ефективність функціонування органів влади, але й значно зберегти кошти державного бюджету.

Стосовно ризику зміни даних: після впровадження рішень SAP незручним моментом для деяких співробітників, які хотіли б працювати «по-старому», є той факт, що в системі неможливо непомітно зробити заміну даних «заднім числом». У випадку, якщо заміна є обгрунтованою, і це треба для бізнес-процесу, заміна можлива, але залишається інформація стосовно того, хто, коли і як це зробив. Впровадження технологій SAP дозволить завжди відслідкувати зміну інформації.

C4IT: Наскільки помітна сьогодні присутність SAP в країнах Середньої Азії?

М.М.: SAP присутня на ринку Середньої Азії вже більше 10-ти років, і у майбутньому ми плануємо поширювати експансію в цьому регіоні. Наприклад, в Казахстані в цьому році ми відкриваємо ще один офіс SAP — в Астані. Загалом, у Казахстані вже маємо більше 170 замовників, і їх кількість стрімко зростає. У нас є великі проекти в Азербайджані. Рішення SAP використовують компанія SOCAR, Мінистерство фінансів Азербайджану, Міністерство Праці та Соціального Захисту населення Азербайджану, Pasha Holding, DemirBank та ін.

Також у нас є проекти у Таджикістані та Киргизстані. Ми працюємо над тим, щоб у країнах Середньої Азії були офіційні представники SAP. З іншого боку, ми розвиваємо партнерську еко-систему, тому плануємо залучати до співпраці партнерів з відповідним досвідом роботи з подібними системами або ІТ загалом. Цей процес займає певний час. Сподіваюсь, до кінця року ми створимо необхідну інфраструктуру SAP у цих країнах. Крім того, ми можемо також задіяти на проектах українських спеціалістів. Обмежень немає, найважливіше – наявність необхідної експертизи.

 

Комментарии: